Kronoberg

Dramatisk ökning av anmälda narkotikabrott

1:12 min

Antalet anmälda narkotikabrott ökar kraftigt i länet efter att polisen har gjort flera beslag det senaste halvåret. De flesta anmälningar handlar om cannabis, men även andra droger och narkotikaklassade läkemedel.

Insatser mot knarket i Kronoberg har gett resultat. Första halvåret 2015 anmäldes 187 fall av narkotikabrott i Kronobergs län. Under samma period i år har den siffran ökat kraftigt till 312 anmälningar. Knarkhärvan i Alvesta och en annan härva i Växjö har inbringat 50 anmälningar till statistiken.

I statistiken ingår överlåtelse, framställning och innehav av narkotika. I år har sex fall av egen framställning avslöjats i länet.

Intern kritik riktades nyligen mot att polisen utreder de "enklare" brotten som trafikbrott och narkotikabrott. Kritiken handlar återigen om den så kallade "pinnjakten", det vill säga att man vill snygga till statistiken.

– Det skulle kunna bero på att narkotikakonsumtionen ökat i Kronoberg förstås, men mer sannolikt är att det handlar om polisens prioriteringar, säger Ulf Guttormsson, utredare på Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN).

Anmälda narkotikabrott första halvåret Kronoberg

2017, 312 anmälningar

2016, 197 anmälningar

2015, 187 anmälningar

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.