Kronoberg

Polisen om narkotikabrotten: "Arabyinsatsen har haft stora framgångar"

2:03 min

De ökade narkotikabrotten i länet handlar om polisens insatser och tillslag som de kunnat göra. En orsak till statistiken är Arabyinsatsen i Växjö.

– Narkotikabruket har nog varit konstant hela tiden. Bakom de här siffrorna är när vi har haft möjlighet att göra insatser på detta, säger polisens presstalesperson i region syd, Robert Loeffel.

Antalet anmälda narkotikabrott ökar kraftigt i länet. En av orsakerna till siffrorna är bland annat Arabyinsatsen i Växjö.

– Där har vi haft speciella poliser som jobbat med narkotikaproblematiken i Araby och dess omgivningar och de har haft stora framgångar.

Intern kritik har riktats mot polisen kring att de ökade siffrorna handlar om en så kallad "pinnjakt", att snygga till statistiken. Men Robert Loeffel säger att det inte ligger något i kritiken.

– Det har inte alls med detta att göra, utan det här är ju ärenden som vi går in i och försöker leta rätt på aktivt, det har ingenting med någon pinnstatistik att göra.

– De här brotten är lätta att redovisa för om vi tar någon med narkotika så är det ju svårt att neka till det, då blir det oftast uppklarade brott, säger Robert Loeffel.