Från vänster: tjej i axellångt hår, tjej i blont uppsatt hår, kille i kort blont hår och tjej i axellångt blont hår. Alla har svarta tshirtar som det står Internetcamp på.
Felicia Lärnung, Leonie Mörstam, Hilding Ruuda och Ammy Ejdenwik. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Elever lär sig att bli internetsmarta

Mikael Engvall, ledare: Man måste klara sig i djungeln där ute
1:18 min

I dag startade årets upplaga av Internet Camp i Växjö. Under en vecka får mellanstadieelever lära sig att skapa hemsidor och bloggar, men också om vilka risker och möjligheter som finns på internet.

– I stället för att vara en passiv konsument blir man kanske en aktiv producent. Man får lära sig att vara källkritisk, vad upphovsrätt är och att undvika fällor i form av phishing och grooming, säger ledaren Mikael Engvall.

Varför är det viktigt att lära sig?

– De måste bli internetsmarta i dag också, inte bara streetsmarta. Man ska veta vad man kan göra, vad man bör göra, vad man inte får göra, vad man ska undvika och vad man ska göra ifall någonting inträffar. 

I början är föräldrarna med för att etablera en öppen dialog.

– Man behöver inte veta allt barnen och ungdomarna gör, men man behöver veta att de gör någonting. Det viktiga är att de har en möjlighet att vända sig till någon om någonting händer, säger Mikael Engvall.

Det är tredje året campet hålls och Hilding Ruuda är med för andra året.

– Förra året fick jag lära mig att man ska vara källkritisk på sociala medier. För att veta om någonting är sant kan man söka på Google eller fråga någon i närheten, berättar han.

I år bloggar han bland annat från campet.

– När det är slut skriver jag väl om jag varit på någon kul fest eller mässa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".