En man i kort blont hår och glasögon står framför en pantmaskin.
Per-Olof Håkansson, handlare i Rävemåla och Linneryd. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Kronoberg

Nya pantautomater oroar handlare

Per-Olof Håkansson, handlare: Vi får bara motgångar
1:47 min

Lanthandlare oroas över investeringsbehovet av nya pet och burk-återvinningsmaskiner i Kronoberg. Maskinerna, som kan innebära liv eller död för lanthandlarna, kostar över 100 000 kronor att köpa in.

Pantmaskinerna är en självklarhet för kunderna som kommer till Per-Olof Håkanssons butik.
Vid entrén i butiken i Rävemåla i Tingsryds kommun hänger ett diplom från Pantamera som ett bevis på att just den här butiken samlade in närmare 46 000 burkar och flaskor förra året. 

Men nu måste maskinerna bytas ut och de gamla får inte användas längre för att de är för gamla och inte kan läsa av burkarna, enligt Returpack som driver Pantamera. Något som kan bli början på slutet av en 25-årig era.

– Lanthandlarna är inte skyldiga att ha pantautomater, men utan dem drar kunderna till andra butiker, vilket blir förödande, säger Per-Olof Håkansson och fortsätter:

– Vi har inte de ekonomiska resurserna att köpa en ny maskin. Vi står i ett moment 22, vi kan inte ta emot några burkar vilket gör att kunden väljer större butiker och vi tappar mycket försäljning på det, säger Per-Olof Håkansson.

Lanthandlarna är hårt pressade. De kommande åren tvingas butikerna att köpa in nya kyldiskar för miljoner vilket förespås slå ut ännu fler butiker, enligt tidningen Icanyheter.

– Snart kommer jag få lägga ner butikerna, för det sätts käppar i hjulen hela tiden. Man ska ha en levande landsbygd men det är bara tvärt om hela tiden, säger Per-Olof Håkansson.

Enligt Pantamera har de nu ett ersättningssystem som ska kunna hjälpa till att betala av de nya maskinerna. Men enligt Per-Olof Håkansson förutsätter det att man först köper maskinerna och det är just det som han inte har möjlighet till, säger han till P4 Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".