En kvinna med uppsatt blont hår, blått linne och blå sjal.
Margriet Minderaa från Nederländerna började jobba på Åsedaskolan förra året. Foto: Privat
Uppvidinge

Holländare löser lärarkrisen i Åseda

Rektor: Det har fungerat jättebra
1:15 min

På många håll i landet har det varit svårt att få behöriga lärare till terminsstarten – även i Kronoberg har det varit problem i flera kommuner. På Åsedaskolan i Uppvidinge anställde man en lärare från Nederläderna förra året, och i år har man anställt en till.

– Även om inte alla lärare är behöriga finns det lärarutbildad personal på alla tjänster utom en, säger Caj Stigson, rektor på Åsedaskolan årskurs 7-9.

På Åsedaskolan i Uppvidinge finns inga vakanta tjänster – men liksom i andra kommuner finns det obehöriga lärare, flera som har jobbat på skolan tidigare. Och fyra av dem har lärarutbildning, bara inte en svensk sådan. En är från Ukraina, en från Bosnien och två från Nederländerna.

Margriet Minderaa från Nederländerna började jobba på Åsedaskolan förra året och försöker nu få sin lärarutbildning godkänd i Sverige.

– Nu är det dags för mig att få en svensk lärarlegitimation, jag behöver bara lära mig svenska, säger hon.

På Åsedaskolan är alltså läget lite bättre än på flera andra håll i länet. I Älmhult saknas fem lärare, Växjö håller just nu på med en rekrytering till 30 tjänster och har annonserat ut tio ytterligare och i Alvesta saknas 8 lärare. I Tingsryd finns 2 vakanta tjänster.

Och rektor Caj Stigsson är nöjd med hur det har fungerat i Åseda:

– Det har fungerat ypperligt, det är hur kul som helst att få den här mångkulturella delen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".