Till vänster äldre kvinna som står och skär i en surströmming med kniv och gaffel. Till höger kvinna med hörlurar och mikrofon som håller i ett knäckebröd med surströmming.
1 av 2
Karin Sjöblom lär Nora Fernstedt mer om surströmming. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/Sveriges Radio
Händer som håller i ett knäckebröd med surströmming på.
2 av 2
– Tanken är god men det här är fel saker att ha till, säger Karin Sjöblom. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/Sveriges Radio
Mat

Så äter du surströmming på norrländskt vis

Vår reporter Nora testar surströmming: "Oj, nu sprutar det här"
1:52 min

I dag är det surströmmingspremiär och Karin Sjöblom från Norrland Gille i Växjö lär oss hur man äter surströmming.

 – Det ska vara tunnbröd. Antingen hårt eller mjukt. Jag tycker att hårt tunnbröd är det absolut godaste, säger Karin Sjöblom.

– Sedan ska det vara mandelpotatis, inte någon sådan här småländsk potatis och finhackad lök, antingen gul eller röd, och gräddfil. Många vill ha messmör på brödet också. 

Karin Sjöblom förklarar att anledningen till att surströmmingen luktar surt är att den är jäst med salt.

Har du längtat efter det här? 

– Ja, jag tycker att surströmmingen är en av de roligaste dagarna på året. Det är allt omkring det. Vi sjunger bitar, alla är norrlänningar och vi minns hur vi åt surströmming när vi var barn. Det är norrländsk kultur som jag tycker är viktigt att vi kan behålla. 

I ljudklippet ovan kan du höra när reporter Nora Fernstedt luktar och smakar på surströmming för första gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".