I bild Vismas vd, iklädd vit skjorta. Han lutar sig mot företagets bardisk på högsta våningen. Rummet är vitt och rent med blåa fotöljer.
Daniel De Sousa, VD på Visma Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Växjö

IT-boomen för stor för Växjö

Daniel de Sousa: "Vi skulle kunna ha betydlligt mer här än idag"
1:55 min

Det är extrem efterfrågan på IT-kompetens bland länets IT-företag. Men många av jobben hamnar istället utomlands eftersom att man inte hittar kompetensen här.

Enligt Växjö kommun är det är flera hundra jobb där man inte hittar till folk just nu. Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs, är oroad över bristen på IT-kompetens i Växjö.

– Vi har utmaningar i Växjö och andra orter i Sverige så en del av vår verksamhet är idag förlagt till Östeuropa och Baltikum, säger Daniel de Sousa.

Är det jobb som skulle kunna vara här istället?

– Ja, man ska väl i ärlighetens namn kanske inte säga att allting kanske inte hade varit här, men betydligt mer än idag. Vi har ju haft en större andel av vår utveckling i Växjö än var vi har idag, säger Daniel De Sousa.

Växjö är en oas för it-företag. Växjö ligger idag på andra plats efter Stockholm när det handlar om andelar av arbetskraften som jobbar inom it branschen. Men oasen riskerar att torka ut om den inte fylls på. Det saknas flera hundra programerare, systemtekniker och systemutvecklare och så vidare.

Mellan 2011 och 2015 ökade tillväxten med 40%.

Idag finns det alltså projekt som ni inte kan lägga här för att det inte finns den kompetensen helt enkelt?

– Ja det är helt klart så, och det som kanske bekymrar mig mest är att vi har haft som ambition att ha strategisk utveckling i Växjö, för här har vi en stor del av utvecklingen historiskt. Men nu börjar vi även tvingas lägga delar av dem teamen på andra orter. Och över tid kan det bli en utmaning för oss lokalt, säger Daniel de Sousa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".