Röstsedel. Foto: Mikael Strang/Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Mikael Strang/Sveriges Radio
Kronoberg

Valet redan avgjort på åtta platser

Statsvetare: Ingen hit ur demokratisk synpunkt
1:10 min

Om en månad är det val i Svenska kyrkan. Medlemmarna väljer vilka som ska styra kyrkan på lokal, regional och nationell nivå. Men i åtta församlingar i Kronobergs län finns det bara ett alternativ att välja på för den lokala nivån.

– Det är en gammal tradition att man bara har en lista, samtidigt ur demokratisk synpunkt är det ju ingen hit för då har man ju bara en lista att välja på, säger Erik Wångmar på statsvetenskapliga institutionen på Linnéuniversitetet.

Den 17 september är det dags för de cirka 5,2 miljoner röstberättigade medlemmarna i Svenska kyrkan att gå till val. Man väljer då till kyrkomötet på nationell nivå, stiftsfullmäkte på regional nivå och till kyrkofullmäktige på den lokala nivån.

Men i åtta församlingar eller pastorat i Kronobergs län finns det på den lokala nivån bara en lista att rösta på. Det gäller bland annat Göteryd, Lessobo-Hovmantorp och Markaryd. I hela landet handlar det om cirka 100 pastorat eller församlingar. Ett skäl kan vara att det inte är så många som ställer upp som kandidater i valet.

För den väljare som ändå vill påverka finns det en liten möjlighet.

– En fördel nu är ändå att man kan påverka till viss mån genom att man kan kryssa kandidater vilket man inte kunde förr, säger Erik Wångmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".