Kronofogden. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronofogden. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kronoberg

Anmälningar om skuldsanering ökade mest i Kronoberg

Antalet skuldsatta personer som ansökt om att få hjälp med skuldsanering av Kronofogden har ökat kraftigt hittills i år. Störst i landet är ökningen i Kronobergs län.

Sedan skuldsaneringslagen ändrats så att det blivit enklare att få hjälp med att hantera sina skulder, har antalet anmälningar mer än fördubblats under årets första halvår.

I Kronoberg är ökningen ännu större. Fram till första juli hade 206 anmälningar kommit in till Kronofogden. Det är en ökning med 232 procent jämfört med samma period i fjol då 62 anmälningar gjordes.

I landet i helhet ökade antalet anmälningar om skuldsanering med 111 procent och landar på totalt 10 600 stycken.

Ändringarna i skuldsaneringslagen innebär att den skuldsatte endast behöver betala en summa månadsvis till Kronofogden, som i sin tur fördelar summan till fordringsägarna.

- Många tycker nog att det är skönt att själv slippa betala 20, 30 eller 40 borgenärer varje månad, säger Kronofogdens enhetschef Per-Olof Lindh.

Men följden av att antalet ansökningar skjutit i höjden är att Kronofogden har svårt att hinna med. Det dröjer nu upp mot nio månader innan de skuldsatta får besked om de beviljas skuldsanering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".