Elin Cederbrant står med en mönstrad tröja vid en buske och ett vitt staket.
Elin Cederbrant från Växjö är grundare av Together Against Diabetes1. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio.

Elin samlade in 2,5 miljoner till Barndiabetesfonden

Elin Cederbrant: Det är ganska tröttsamt att få små "tips" från allmänheten.
1:48 min

På mindre än ett år har Elin Cederbrant lyckats samla in 2,5 miljoner kronor till Barndiabetesfonden. Pengarna ska gå till att sprida mer kunskap för att minska fördomarna om sjukdomen.

I november förra året startade Elin Cederbrant från Växjö insamlingen Together Against Diabetes1. Genom bidrag från företag, försäljning av sponsrade produkter och donationer från privatpersoner har hon nu fått ihop 2,5 miljoner kronor. Pengarna ska gå till Barndiabetesfondens rikstäckande informationskampanj.

– Jag hoppas såklart att vi ska få människor i samhället att se på typ-1 diabetes med helt andra ögon och att man får ett helt annat bemötande.

Enligt Elin är det vanligt med fördomar om diabetes och därför tycker hon att det är viktigt att sprida information om sjukdomen.

– Det är ganska tröttsamt att få små "tips" från allmänheten att jag ska motionera lite för att bli frisk. Men typ-1 diabetes är en kronisk sjukdom som är helt obotlig idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".