Polisbil och texten "Åk hem till ditt jävla land".
Bilden är ett montage. Foto: Sveriges Radio
Emmaboda

Storyn bakom: Exklusivt reportage med polisen som skrek arabjävel

Reportage: Hör Sigrid Edsenius möte med polisen
15 min

Våren 2016 skrek en Kronobergspolis "arabjävel" till en man under ett ingripande i Emmaboda. För första gången berättar han nu i en längre intervju med P4 Kalmar sin version av vad som hände.

Vid lunchtid en onsdag i slutet av april 2016 blev det bråk vid ett asylboende i Emmaboda. Två polispatruller kom till platsen och två poliser fick i uppgift att omhänderta en person.

Mannen som skulle omhändertas bodde inte på asylboendet, men hade varit på besök där flera gånger dagarna innan. Polisen fick uppfattningen att det var han som trissade upp stämningen på boendet och skulle köra bort honom från platsen. En av poliserna hotade då mannen och kallade honom bland annat för "arabjävel".

Den här mannen förtjänade inte respekt.

Vad poliserna inte visste var att mannen spelade in allt som sas med sin mobiltelefon.

Lyssna: Hör hela den dolda inspelningen.

För första gången ger den ena polismannen nu en lång intervju med sin version av vad som hände vid det uppmärksammade gripandet.

– I grund och botten har alla människor lika värde, sen får man vad man förtjänar. För att få respekt måste man förtjäna det, det spelar ingen roll vad man har för hudfärg. Den här mannen förtjänade inte respekt, säger polisen i intervjun med P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".