Ett klassrum fyllt med elever
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Catarina Thestrup, lärare vuxenutbildningen i Växjö
2 av 2
Catarina Thestrup, lärare vuxenutbildningen i Växjö. Foto: Privat
Växjö

Får inte betalt förrän eleven får godkänt

Catarina Thestrup: Det är en misstro mot oss lärare
1:11 min

Växjö kommun har infört ett nytt ersättningsstystem till vuxenutbildning och svenska för invandrare, sfi. Anordnarna får fullt betalt först när eleven gått ut med godkända betyg.

– Det är en misstro mot oss lärare att vi inte gör allt vi kan för våra elever redan nu, utan man försöker muta oss med ekonomiska incitament, säger Catarina Thestrup, lärare inom vuxenutbildningen i Växjö.

Båda lärarfacken har varit emot den nya modellen som nyligen införts i Växjö. De farhågor som framförts handlar bland annat om att det finns risk för att lärarna pressas att sätta högre betyg än vad som är motiverat.

Jag undrar hur det ska gå till

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, tillbakavisar den kritiken och säger att det handlar om att sätta press på utövarna att tillhandahålla tillräckliga resurser, bland annat för att klara den stora integrationsutmaning som Sverige står inför.

Men Catarina Thestrup tror inte att system kommer att leda till ökade resurser i undervisningen.

– Jag undrar hur det ska gå till. Anordnarna har ju redan låga ersättningar och här beroende av hela ersättningen för att kunna ge de här extra resurserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".