I Tassemarken odlas ekologiskt.
1 av 3
Sigvard Andervad inspekterar sina odlingar i ett av de fyra växthusen på gården Tassemarken i Ljungby kommun. Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio
Tassemarken
2 av 3
Anna Lilljequist och Sigvard Andervad har satsat på det ekologiska i 50 år. Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio
Tassemarken
3 av 3
I Tassemarken finns lite av varje. Här mogna fikon direkt från fikonträdet i ett av växthusen, som även fungerar som orangeri. Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio
40 platser på tio dagar

Ekologiskt odlande i femtio år – bonden Sigvard satsade rätt

Sigvard Andervad: "En helt annan efterfrågan idag"
3:47 min

För femtio år sedan var Sigvard Andervad avvikande, då han valde att inrikta sig på ekologiskt odlande. Ett halvt sekel senare kan Sigvard Andervad konstatera att han valde rätt.

Fyra växthus omgärdade av frodiga odlingar - det är Sigvard Andervad och Anna Lilljequists Tassemarken. Där har de odlat ekologiskt sedan 1967, något som är mer av en livsstil än ett arbete. I Tassemarken finns alltid något som måste göras.

– Man måste vara lite galen för att leva på det här sättet, menar Anna Lilljequist.

Trots det hårda arbetet älskar paret livet på gården och menar att det genom åren skänkt dem mycket glädje. Att det ekologiska med tiden blivit allt populärare har också underlättat i arbetet.

– Folk börjar inse att vi behöver tre jordklot till om vi ska överleva i längden, konstaterar Sigvard Andervad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".