Jonas Eek, polisområdeschef i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Jonas Eek, polisområdeschef i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.

Jonas Eek: "Det handlar inte om pinnjakt"

Polisområdeschefen i Växjö: Finns polisen på plats ökar också mängden
2:16 min

Polisfacket misstänker att polisen prioriterar de mer lättlösta brotten för statistikens skull. Men Jonas Eek, polisområdeschef i Växjö, tillbakavisar kritiken.

Nyligen berättade P4 Kronoberg om att de anmälda narkotikabrotten ökat med nästan 70 procent första halvåret i år jämfört med samma tid förra året. Det på grund av flera stora narkotikatillslag.

Men eftersom ett tillslag genererar flera brottsanmälningar riktar Polisförbundet kritik mot att polisen bedriver en pinnjakt för att förbättra statistiken.

– För min del är tyvärr ett bevis på en pinnjakt och ambition att visa goda resultat trots en extremt utsatt och påfrestad verksamhet, säger Tomas Stjernfeldt, vice ordförande i Polisförbundet i region Syd.

Narkotika- och trafikbrotten står för 60 procent av den totala andelen polisledda brottsmisstankar som går vidare till åklagarmyndigheten, visar siffror som P4 Kronoberg tittat på.

Men Jonas Eek, polisområdeschef i Växjö, håller inte med om att det är fråga om någon jakt på statistik.

– När det gäller narkotika- och trafikbrott brukar det vara ärenden som vi kallar egeninitierade. Finns polisen på plats och arbetar med de här inriktningarna så ökar också den mängden ärenden in i systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".