Gunilla Friman, kultur- och fritidschef i Växjö.
Gunilla Friman, kultur- och fritidschef i Växjö vill veta anledningarna hos de som inte besöker kulturinstitutionerna. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Växjö

Kulturens soffliggare ska kartläggas

Gunilla Friman, Växjö kommun: Vi tar synpunkterna på största allvar
1:38 min

Vad är det som gör att människor väljer att inte ta del av kulturlivet i Växjö? Det ska Växjö kommun nu för första gången ta reda på med hjälp av Linnéuniversitetet.

– Vi vill veta varför de inte kommer, är det för att de inte är intresserade eller för att de inte vet vad som finns, säger Gunilla Friman, kultur- och fritidschef i Växjö.

Varje eller vartannat år får de som besöker de olika kulturinstitutionerna i Växjö säga vad de tycker om det som erbjuds, men för första gången ska kommunen nu aktivt söka upp de som inte går på kultur och ta reda på varför.

Jag vet inte vad de har att erbjuda eller vad som finns att se där

Ingrid Sandberg och Stina Nordman från Växjö har aldrig varit på vare sig biblioteket, konsthallen eller Fria ordets hus.

– Nej aldrig, jag vet inte vad de har att erbjuda eller vad som finns att se där, säger Ingrid Sandberg.

– Jag känner att jag inte är intresserad för jag vet inte vad de har att erbjuda, säger Stina Norman.

För att göra undersökningen tar Växjö kommun hjälp av Linnéuniversitetet. Och resultatet, som väntas bli klart nästa år, kan innebära förändringar i kulturutbudet.

– Det kan bli att vi behöver ändra inriktning eller ändra programutbudet på något sätt. Det är inte säkert att vi kan tillgodose det, men vi tar deras synpunkter på största allvar, säger Gunilla Friman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".