En kvinna i förkläde och bagarhatt rullar deg på ett träbord. Vid andra sidan bordet står en man i gul kneps och rullar deg. På bordet står även en bakplåt med kringlor och där ligger också en stor hög med degklumpar.
Marika Lundberg och Stefan Sandgren i full färd med att baka rågkringlor. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/Sveriges Radio
40 platser på tio dagar

Bageri i Moheda firar 80 år

"Det uppskattas mycket att det kan finnas ett bageri på orten"
3:12 min

Deg knådas, kringlor rullas och bröd gräddas i ugnarna. Det råder febril aktivitet på Estvalls bageri och konditori i Moheda som fyller 80 år i år. Och visst är det viss skillnad mot att driva bageri nu jämfört med då.

– Den stora utmaningen i dag är att få folk att gå till bageriet i stället för att ta bake-off som finns i varje butik, säger ägaren Marika Lundberg.

De firade jubileumet under Mohedadagarna som var i helgen, men festligheterna är inte slut.

– Vi har tagit fram ett jubileumsbröd och en jubileumskaka. De kommer vi att köra med vissa mellanrum under resten av året och sedan blir det final vid jul. 

Marika Lundberg tog över verksamheten för sex år sedan och berättar att det är uppskattat med ett bageri på orten.

– Du kan komma in på morgonen och köpa din fralla och hitta dina bakverk. Plus att vi jobbar mycket med alla allergier som finns i dag. Vi kan göra det som de efterlyser.

Om hon blickar in i framtiden vet hon vad hon hoppas på.

– Min förhoppning är att det gott och väl ska bli 100 år. 

I ljudklippet ovan kan du höra mer, bland annat om vad Stefan Sandgren har rekord i på bageriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".