En man håller i ett gevär framför ett jakttorn.
Börje Svensson, som jagat älg i 50 år, hoppas på ett gemensamt beslut i länet att börja älgjakten senare. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
40 platser på tio dagar

Brunstiga älgar får fler att skjuta på jaktstarten

Börje Svensson, Näsby jaktlag: Älgarna ska ju ha lugn och ro under brunsten.
1:31 min

För att inte störa älgarna under brunsten väljer fler och fler jägare i Kronobergs län att senarelägga starten för älgjakten.

– Man har ju under senare år konstaterat att man ofta börjar jakten innan brunsten är över och det har inte fungerat jättebra, säger Börje Svensson från Näsby jaktlag.

För ett par dagar sedan beslutade hans jaktlag att börja älgjakten den 20 oktober i stället för den 13 som de brukar.

Det är fler jaktlag de senaste åren som tagit till sig de nya rönen att älgarna behöver längre tid på sig innan de brunstat färdigt.

I Kronoberg är det i år tre av sju förvaltningsområden som valt att senarelägga jaktstarten. Men Näsby jaktlag tillhör inte ett av de tre områdena, utan är det enda jaktlaget i sitt område som väljer att vänta.

– Vi vill föregå i området och prova det här. Tanken och förhoppningen är att kunna flytta fram jaktstarten i hela länet, säger Börje Svensson, som också är styrelsemedlem i Dädesjö älgskötselområde.

Mer om P4 Kronoberg 40 år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".