Kajsa Fors visar sina vita blänkande tänder i närbild.
Bloggerskan Kajsa Fors är visar upp sitt foto-vänliga vita leende som hon fått betala 45 000 kronor för. Foto: Privat
Kronoberg

"Selfie-tänder" nya trenden hos tandläkarna

Kajsa Fors: "Jag tyckte det var värt pengarna"
1:32 min

Allt fler vuxna i länet vill fixa sina selfie-tänder. Både privata tandläkare och regionens folktandvård ser trenden att man vill rätta till sneda tänder för de ska bli snyggare.

Precis som att man vill fixa brösten, läpparna och håret, så ser nu tandläkarna att många vill göra något åt sina tänder.

– Man är väldigt medveten om sitt utseende idag och det tas mycket selfies och vi kan väl se att det är mycket fokus på hörntanden särskilt, säger Annika Kahrlmeter är Centrumchef för tandvårdscentrum i Växjö.

Men det kan bli kostsamt. Privata tandläkare som P4 Kronoberg pratat med säger att en överkäke där man rätar upp tänderna kan kosta från 20 000 och uppåt. 

Bloggerskan Kajsa Fors är en av många vuxna som valt att göra något åt sina sneda tänder.

– Alltså jag har alltid haft lite överlappande, lite trångt i munnen så jag har inte varit nöjd på bilder och jag har inte tyckt det varit jättefint. Samtidigt har det inte stört mig utan bara varit ett litet skönhetsfel, säger Kajsa Fors.

Hon har betalat 45 000 för att få sina tänder fixade. Och idag är hon riktigt nöjd. Och det har varit värt pengarna trots att kostnaden varit stor, säger hon till P4 Kronoberg.

Jag tycker det är värt det.

Tänderna är ju en del av oss, ska man inte få vara den man är?

– Jo det ska man ju absolut men med små medel kan man ju fixa saker som man inte är riktigt nöjd med. Tänderna ska man ju ändå ha hela livet så att jag tänkte då vill jag trivas i dem, säger Kajsa Fors.

Fråga

Statligt tandvårdsstöd

I reglerna om statligt tandvårdsstöd anges för vilka orsaker eller tillstånd som patienten kan få tandvårdsersättning. Det handlar bland annat om sjukdomar, tandluckor eller skadade tänder och men även bettfel.

Tandvårdsstöd lämnas inte för behandling av rent utseendemässiga skäl, så vida det inte är grava avvikelser. För tänder med felfria, men missfärgade, lagningar lämnas inte någon ersättning för nya fyllningar eller för kronterapi.

Källa: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".