Bild på Änghultasjön som har ett lågt vattenstånd. Fokus är på en brygga, men den har nästan inget vatten runt sig på grund av den låga vattennivån.
1 av 2
Vattennivån i Änghultasjön är väldigt låg. Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Bild på Änghultasjön som har ett lågt vattenstånd.
2 av 2
Änghultasjön. Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Uppvidinge

Tvisten om Änghultasjöns framtid – kommunen tillbakavisar kritiken

Åke Carlsson (C), kommunalråd menar att det inte beror på kommunen att en renovering inte genomförts.
3:37 min

Kommunalrådet i Uppvidinge Åke Carlson (C) tillbakavisar kritiken från Klavreströmsborna om att kommunen inte tar sitt ansvar för den låga vattennivån i Änghultasjön. Han menar att länsstyrelsen, genom att kräva en vattendom av kommunen, satt käppar i hjulet för renoveringen av dämmet.

– Vi måste ha tillstånd av länsstyrelsen för att göra det och länsstyrelsen kan inte ge tillstånd förrän vi har en vattendom och en vattendom kostar mycket pengar och tar väldigt lång tid, säger Åke Carlsson (C), kommunalråd i Uppvidinge. 

Än har kommunen inte sökt ett tillstånd för att de anser att det är förenat med en vattendom. Enligt Åke Carlsson försöker de nu förhala processen för att slippa riva ut dammen.

– Jag var inne på att vi kunde renovera skyndsamt, men då har länsstyrelsen sagt att nej, det kan vi inte alls göra, säger Åke Carlsson. 

Men enligt Anna Johansson på länsstyrelsen stämmer inte det.

– Det är förmodligen någon form av missuppfattning från kommunens sida att man behöver tillstånd innan man ska göra det, det här går absolut att lösa, säger Anna Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".