Änghultasjön.
1 av 2
Änghultasjön. Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Bild på Änghultasjön som har ett lågt vattenstånd.
2 av 2
Änghultasjön. Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Uppvidinge

Dammvakten: Jag fick sparken efter jag pratade med radion

Dammvakten: "Jag har fått ta så jädra mycket skit"
3:57 min

Dammvakten av Änghultasjön i Klavreström har fått sparken av Uppvidinge kommun. Själv tror han att det beror på att han uttalade sig i P4 Kronoberg.

P4 Kronoberg har tidigare berättat om Änghultasjön i Klavreström och dess låga vattenstånd och om hur invånarna där kräver åtgärder från Uppvidinge kommun.

Invånarna menar att dammstämmet, som reglerar vattennivåerna i sjön, är i uselt skick och att kommunen behöver renovera den snarast för att sjön ska kunna återställas.

I en tidigare intervju med P4 Kronoberg sa Johnny Jonsson, som sköter regleringen av vattennivån i sjön på uppdrag av kommunen, att han fått order därifrån att sänka den med 80 centimeter. Något som bestämt förnekades av den tekniske chefen Staffan Åberg.

Under tisdagen har Johnny Jonsson blivit ombedd av Staffan Åberg att lämna in verktygen man reglerar vattennivåerna med. Han har fått sparken som dammvakt. Och Johnny själv tror att det beror på att han uttalade sig i radion.

– Ja, det är jag till 99 procent säker på. 

Fick du höra det rakt ut?

– Nej, nej. Det är ju vad jag tror att det var själv. Men jag tycker det är dåligt att dom inte kan stå för vad dom säger och gör. Att man ska skicka över det på andra och att andra ska få ta skit. Jag har fått ta så jädra mycket skit. Jag har alltid varit ärlig. Jag orkar inte med sådana där. Jag tycker det känns bra när man håller sig till sanningen, säger Johnny Jonsson.

P4 Kronoberg har sökt Uppvidinge kommuns tekniska chef Staffan Åberg för en kommentar. Han bekräftar att han gett Johnny Jonsson sparken som dammvakt men vill inte ställa upp på en inspelad intervju. 

Hör Patrik Davidssons (C) förklaring till vad som hände här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".