En kvinna som röker
Foto: Hasse Holmberg /TT
Kronoberg

Få som röker under graviditeten lyckas sluta

Relativt få av de som använder tobak vid inskrivningen i mödrahälsovården slutar under graviditeten. Men de gravida i Kronoberg röker eller snusar mindre än genomsnittet.

Trots att gravida röker och snusar allt mer sällan i Sverige, är det relativt få av de som använder tobak vid inskrivningen i mödrahälsovården som slutar med det under graviditeten.

Enligt Socialstyrelsens senaste sammanställning röker eller snusar 6,4 procent av de svenska kvinnorna i graviditetsvecka 8-12. Siffran för kvinnor i slutet av graviditeten är bara två procent lägre i riket.

I Kronoberg är andelen snusande eller rökande gravida 5,1 procent, och 3,2 procent röker i slutet av graviditeten. Det är näst minst i landet efter Stockholms län där 4,3 procent använder tobak.

1983 rökte nästan en tredjedel av kvinnorna när de skrev in sig vid mödrahälsovården.

– Vi har arbetat effektivt med att motivera kvinnor att sluta röka. Barnmorskorna jobbar aktivt med att tidigt nå ut med den informationen, och vi är väldigt glada för den här utvecklingen, säger forskaren Olof Stephansson.

Enligt honom visar studier att om man slutar röka under graviditeten går riskerna ner till samma nivåer som om man inte rökte i början av graviditeten.

Statistiken har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".