I bild Roger Petersson utanför räddningstjästen. Ibakgrunden syns brandloggan.
Roger Petersson, avdelningschef Värends räddningstjänst. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö/Alvesta

9 av 10 utryckningar på automatlarm onödiga

Roger Petersson: "Risk för vargen kommer"
1:42 min

Värends räddningstjänst har fortsatta problem med onödiga utryckningar i Alvesta och Växjö. Endast 22 fall av de 330 utryckningarna hittills i år har varit skarpa automatiska brandlarm.

Vattenånga, matos, cigarettrök och intryckta larmknappar. Värends räddningstjänst i Växjö och Alvesta har fortsatta problem med onödiga larm.

– Vi jobbar kontinuerligt med att få ner de onödiga larmen, säger Roger Petersson, avdelningschef på räddningstjänsten i Växjö.

Kostnaden för den onödiga utryckningen ligger på 5 700 kronor och det får företaget, myndigheten - eller kanske kommunen som idag har det automatiska brandlarmet - betala.

Bara i år har Värends räddningstjänst ryckt ut 308 gånger i onödan. Under hela förra året handlade om 472 onödiga utryckningar på automatlarm i samma område.

Enligt Roger Peterson på räddningstjänsten är det är svårt att göra något åt situationen. Han menar att det handlar om att informera så mycket som möjligt.

– Man måste ju använda samhällets resurser på ett bra sätt. Så vi inte åker på för mycket onödiga larm. 

Hur då?

– Det kan ju ske en trafikolycka en allvarlig och sen får det här samtidigt då. Så det är jätteviktigt att vi får åka på riktiga larm och jobba för att ta bort de onödiga larmen, säger Roger Petersson, avdelningschef på räddningstjänsten i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".