tåg, station, sj, järnväg
Foto: Johan Nilsson/TT
Kronoberg

Trafikverket: Inget dubbelspår men flera mindre satsningar

Det blir inget dubbelspår mellan Växjö och Alvesta. Däremot vill Trafikverket investera i förbättringar på bland annat riksväg 25 och Markarydsbanan.

Idag presenterade Trafikverket sin plan för Sveriges transportsystem mellan 2018 och 2029. Ett dubbelspår mellan Växjö och Alvesta eller Sydostlänken mellan Älmhult och Olofström, som flera politiker i länet och regionen har efterfrågat, finns inte med i planen.

Däremot föreslår Trafikverket flera andra satsningar på järnvägar och vägar i Kronoberg. 

Bland annat vad gäller kontaktledningar på Markarydsbanan och på sträckan mellan Älmhult och Hässleholm. Satsningar föreslås även för Fagrabäcksrondellen i Växjö och en mötesstation i Skruv.

Maxhastigheten för höghastighetstågen blir 250 kilometer i timmen, vilket är långsammare än vad många förespråkare hoppats på.

Förslaget ska nu ut på remiss och regeringen väntas fatta beslut om den nya planen våren 2018. Den ekonomiska ramen för satsningarna är drygt 622 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".