Ulf Myrestam, kanalchef P4 Kronoberg
Ulf Myrestam, kanalchef P4 Kronoberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P4 Kronoberg 40 år

Demokratin bygger på lokal journalistik

I en väl fungerande demokrati är det avgörande med trovärdig, oberoende och opartisk rapportering och att lokala frågor, beslut och missförhållanden synas. I år fyller Sveriges Radios lokala kanaler 40 år och uppdraget har aldrig varit viktigare.

En vanlig morgon i P4 Kronoberg presenterar vi minst en egen nyhet, som sedan följs upp med kommentarer, intervjuer och debatt under dagen. Våra reportrar och programledare sänder direkt från flera av länets kommuner och speglar livets glädje och svårigheter för alldeles vanliga kronobergare. Med kunskap, allvar, värme och humor vill vi vara den kanal som ger lyssnarna en chans att alltid få veta det senaste först. Oavsett om det rör länet, landet eller världen.

Den lokala radion och den lokala dagspressen är bärare av samma demokratiska uppdrag. Ett starkt Sveriges Radio och väletablerade lokala tidningar behövs sida vid sida för en väl fungerande demokrati, även i den digitala och sociala världen. Den svenska public service-modellen med separata bolag för radio och tv tillför mångfald i medieutbudet. Fler lokala röster får höras och fler granskar makten.

Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetiska regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar. Hoten mot journalistiken och traditionella medier idag kan yttra sig på olika sätt. Att vi är öppna, tillgängliga och transparenta är därför oerhört viktigt. Det är också därför vi tagit initiativ till att samarbeta med Smålandsposten och SVT om ”Det fria ordets dag” där vi under en heldag utbildar 1000 sjätteklassare i Växjö kommun i källkritik, journalistik och demokrati. Det är ytterligare ett sätt som vi kan bidra till ökad kunskap i samhället utöver vårt utbud i radio och på digitala plattformar.

Hoten mot journalistiken och traditionella medier idag kan yttra sig på olika sätt. Att vi är öppna, tillgängliga och transparenta är därför oerhört viktigt.

Allmänhetens långsiktiga förtroende för medier skapas genom lokal närvaro, innehåll som berör och att det finns journalister som bor och verkar på platserna man bevakar. De senaste åren har Sveriges Radios lokala kanaler höjt ambitionsnivån och förstärkt både granskningsresurserna och möjligheterna att sända direkt från hela länet. Vi märker en klar ökning av samtalen till vår tipstelefon 0470-10700 som varje vecka resulterar i spännande och viktiga inslag. Våra avslöjanden om olovligt subventionerade kommunparkeringar i Växjö, hur en 87-årig synskadad man nekats färdtjänst och fiffel med privat utlånade fordon i Ljungby kommun är bara några exempel på granskningar i P4 Kronoberg som väckt stor uppmärksamhet och engagemang i länet.

Att tidningarna också jobbar framgångsrikt med egen journalistik bidrar naturligtvis ytterligare till mångfalden, som till exempel när Smålandsposten berättar den starka historien om en misshandlad tiggare eller Smålänningens rapportering om mångmiljonsvindlaren i Ljungby.

Sveriges Radio ska vara hela Sveriges radio, den öppna arenan för dialog och debatt. Varje år hörs över 200 000 röster i de lokala kanalerna, många av dem människor som annars inte kommer till tals. Vår uppgift är också att nå så många som möjligt i Sverige med allt det ljud och viktiga innehåll som finns i P4. Därför finns vi på också webben och på sociala medier, där vi numera har bevakning och lokala publiceringar från klockan fem på morgonen till 23 på kvällen.

Ambitionen att nå så många lyssnare som möjligt med vårt ljud gäller också människor som kommit nyligen till Sverige. Därför startar vi nästa vecka ett försök med att översätta P4 Kronobergs lokala nyheter till arabiska. Det är ett pilotprojekt där de översatta nyheterna läggs på en webbsida så att de är lätta att lyssna via dator eller mobil. En utvärdering av försöket kommer att göras i början av nästa år.

Den 29 augusti 1977 startade P4 Kronoberg den första sändningen. Syftet var att komma närmare lyssnarna och det har vi också gjort. Det är därför vi firar våra 40 år med en jubileumsturné där vi möter människor på 40 platser i Kronoberg på tio dagar. Vi finns till för att dela din verklighet – där du är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".