bilden är ett kollage. Till vänster är en bild på stora rullar med fiberkablar som som grävas ned i gatan. Till höger bild på en missnöjd man som håller fram ett papper. Det är en skrivelse från ett företag.
En besviken Henrik Norrman visar upp utskicket han fick där det privata fiberbolaget meddelar att de sagt upp avtalet. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Uppvidinge

Klavreströmsbor känner sig tvungna att välja kommunens fiber

Henrik Norrman från Klavreström: Vi är besvikna på kommunen
1:40 min

Flera fiberkunder upplever att de blivit tvungna att välja kommunens eget fiberbolag efter att ett privat företag dragit sig ur utbyggnaden i Norrhult och Klavreström.

– Vi är besvikna på att tvingas välja en leverantör vi inte valt från början, säger Henrik Norrman från Klavreström.

2015 tecknade Henrik Norrman ett avtal med det privata fiberbolaget IP-only.

För knappt en vecka sedan fick han veta att företaget dragit sig ur och fick då ett brev med ett erbjudande om att teckna avtal med det kommunala fiberbolaget UppCom i stället.

Enligt Johan-Christer Svensson, regionchef för öst och syd på IP-only avbröt de sitt arbete därför att det tog 11 månader för de att få sitt markavtal klart. Då hade UppCom redan hunnit bygga upp stora delar av sitt nät.

– Olika kommuner har olika handläggningstider men det känns som att det här är väldigt lång tid, säger han.

En Klavreströmsbo har hört av sig till Konkurrensverket och bett dem undersöka om det finns ett konkurrensproblem.

Åke Carlson (C), kommunalråd i Uppvidinge kommun, säger att IP-only erbjudits att hyra in sig i UppComs ledningar eller att samförlägga men avböjt detta. Han kan inte svara på varför markavtalet tog den tid det tog utan hänvisar till en före detta förvaltningschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".