Projektet väninnor till väninnor
Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
40 platser på tio dagar

Väninnornas uppdrag: integrera utländska kvinnor i samhället

"Jag har lärt mig att simma"
2:59 min

I Alvesta och Älmhult har kvinnor med utländsk bakgrund träffats i projektet Väninor till väninnor. Där de bland annat lärt sig svenska och att simma.

Under knappt ett år har projektet väninnor till väninnor pågått i Alvesta och Älmhults kommuner. Det är ett projekt vars syfte är att integrerar kvinnor med utländsk bakgrund i samhället. 

– I första skedet kanske det är svenskan, språket. Det kan vara väldigt svårt för alla människor har inte lätt att lära sig något nytt, säger projektledare Golnush Lundén.

Men det kan även vara en del kulturkrockar. 

– Man kanske inte kan skaka hand. I Sverige är man väldigt tydlig med att man skiljer mellan kultur och religion men i många länder, eller i våra länder, är det väldigt inbakat när det gäller religion och kultur. Så det kan vara lite svårt att hantera, säger Golnush Lundén. 

Nu har projektet nåt så mycket framgång att flera kommuner i länet väljer att kopiera modellen. 

– Vi har många roliga dagar, det är mycket skratt och ibland är det tårar. Och den största framgången för dem är att det har haft sommarjobb för första gången under tiden de har varit här i Sverige, säger Golnush Lundén.

De kommuner där projektet nu kommer att startas är Markaryd, Tingsryd och Uppvidinge och Alvesta kommun kommer att vara projektägare och Golnush Lundén är projektledare för alla kommuner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".