Till vänster en brandbil, till höger asylboendet i Växjö
24 av de 25 senaste automatlarmen på asylboendet har lett till onödiga utryckningar. Foto: Sveriges Radio och Pontus Lundahl/TT
Växjö

Många onödiga utryckningar till asylboende

Jenny Carmen Soagher: De som trycker in larmet erkänner sällan
0:54 min

Sedan februari i år har 24 av de 25 automatlarmen på asylboendet på Quality hotel i Växjö lett till onödiga utryckningar. Ofta är det någon som har tryckt in larmet.

P4 Kronoberg har tidigare rapporterat om att nio av tio utryckningar på automatlarm är onödiga hos Värends räddningstjänst, totalt över 300 det senaste året.

Asylboendet på Quality hotel i Växjö sticker ut. Sedan i februari är 24 av de 25 senaste automatlarmen där helt onödiga. I flera fall handlar det om personer som trycker in brandlarmet.

Det är oftast andra som har sett dem trycka på larmet.

–  De erkänner inte när vi pratar med dem. Det är oftast andra som har sett dem trycka på larmet och då får Migrationsverket ta det med dem, säger Jenny Carmen Soagher som jobbar på asylboendet.

Enligt Migrationsverket bor det runt 350 personer på asylboendet på gamla Quality Hotel i Växjö. Det är framför allt barnfamiljer och bland dem finns det många som blir rädda när larmet går.

– Ibland larmar det på natten ibland på morgonen. Det är inte bra för familjerna och barnen, det är inte bra helt enkelt, säger Mahmoud Said, en av de boende.

Nu träffas Värends räddningstjänst och Migrationsverket för att diskutera situationen för de anställda och boenden på asylboendet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".