Kim Georgsson Heinvall från Uråsa tittar in i kameran.
Kim Georgsson Heinvall har stått i kö i nio månader för att ett av hennes barn ska utredas på BUP. Foto: Lena Gustavsson/SverigesRadio.
Kronoberg

Hundratals barn i kö till BUP – och kön fortsätter växa

Förälder: Hoppet slocknar – var är hjälpen?
1:20 min

Kön till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Kronoberg fortsätter att växa – trots upprepade löften från regionen om att den skulle kapas.

Kim Georgsson Heinvall från Uråsa har stått i kö i nio månader för att ett av hennes barn ska utredas, och det är en tuff väntan, säger hon.

– Det sliter och tar all kraft man har, i slutet av dagen ska man dessutom grunna på att man inte får någon hjälp. Det blir en påfrestning för alla.

I somras var det över 350 barn i Kronoberg som stod i kö för att få en utredning på BUP. Det är 155 fler än vid samma tid förra sommaren. Och nästan en tredjedel av barnen som nu köar har väntat i mer än ett år.

Det kan bli kaos av ett utspillt mjölkglas

– En vardag hemma är hysterisk, det kan bli kaos och katastrof av att det välts ut ett glas mjölk. Då kan vi inte komma till skolan i tid utan får börja om från början. Jag kallar mig kaospilot, man får reda ut det som uppstår och det går inte att förutse för det bara händer och så får man fixa det på bästa sätt.

Från Region Kronoberg har man gång på gång lovat att kapa köerna till BUP, men istället har alltså köerna vuxit.

– Det är ledsamt och skulle absolut inte behöva vara så. Man pratar så mycket om tidiga insatser och att det är jätteviktigt att hjälpa just barn och unga snabbt. Men hoppet slocknar, det pratas väl, men var är hjälpen, säger Kim Georgsson Heinvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".