Anna Tenje (M)
Anna Tenje (M) Foto: Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Tenje (M) kräver rikspolischefens avgång

Anna Tenje:"Så många misstag"
2:57 min

Anna Tenje, ledamot i moderaternas partistyrelse, kräver att rikspolischefen Dan Eliasson ska avgå. Eftersom att hon anser att han har förbrukat sitt förtroende.

Igår skrev ekot om hur Dan Eliasson fattat beslut om att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från polisens personal- och lönesystem, på ett sätt som bryter mot säkerhetsskyddsförordningen.

Nu kräver Anna Tenje, ledamot i moderaternas partistyrelse och kommunalråd i Växjö, hans avgång på Facebook. Hon menar att förtroendet är förbrukat och att han borde avgå eller avsättas. 

– Jag tycker att det har gått alldeles för långt nu. Så många misstag och sån arrogans som staplas på varandra.

Det verkar bara vara regeringen som tycker att han är en bra chef.

Hon menar att Dan Eliasson saknar förtroende i den egna organisationen, oppositionen och runt omkring hos medborgarna i Sverige. 

– Det tycks ju bara vara regeringskansliet som tycker att detta är en bra kille och en bra chef. 

Idag ska justitieminister Morgan Johansson (S) och hans kansli och departement träffas på onsdags förmiddagen för att reda ut vad som hänt. 

 – Jag utgår från att Morgan Johansson tar sitt ansvar idag och att justitiedepartementet vidtar åtgärder. Gör man inte det får jag fundera över tillsammans med mina kollegor i moderaterna hur vi ska gå vidare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".