Nya stads- och stationshuset.
Nya stads- och stationshuset sett från Norra Järnvägsgatan. Foto: White Arkitekter
Växjö

Notan för Växjös nya storbygge – 635 miljoner

Ove Dahl: Man får en unik byggnad
2:06 min

Nu har det slutgiltiga förslaget för Växjös nya stads- och stationshus presenterats. Bygget beräknas kosta 635 miljoner kronor och det är billigare än att ha det gamla kommunhuset kvar, säger projektledare Ove Dahl.

Efter en del justeringar landar det slutgiltiga förslaget för stads- och stationshuset i ett sex våningar högt glashus med 1 100 kvadratmeter solceller på taket. Bron söder om byggnaden kommer att få en ny utformning och rulltrappan i huset en ny placering.

Investeringskostnaden för bygget väntas landa på 635 miljoner kronor och innefattar bland annat markköp och projektering. Något som projektledare Ove Dahl tycker kan låta som mycket.

– Jag kan hålla med om att det är mycket pengar, men tittar man på vad man får är det prisvärt. Man får en unik byggnad, kontor för 600 anställda, och ny station i stans absolut bästa läge.

Ove Dahl menar också att det nya stads- och stationshuset blir billigare än vad det skulle vara att behålla det gamla kommunhuset.

– Gör vi en jämförelse så får vi en positiv kalkyl.

Beslut om förslaget planeras tas i Växjö kommunfullmäktige den 17 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".