Den misstänkte bär en huvtröja och keps
Den misstänkte mannen döljer sitt ansikte med ett papper. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Var chef inom kyrkan – riskerar fängelse för sexbrott mot barn

Åklagaren anser att han ska dömas till flera år i fängelse
1:27 min

Åklagaren föreslår att den tidigare kyrkochefen ska dömas till fängelse i två till tre år. Han står åtalad misstänkt för bland annat sexuella övergrepp mot barn.

– Jag har sagt att straffvärdet ligger på fängelse i två till tre år, men vi får se vad tingsrätten säger, säger åklagaren Emma Berge.

Mannen var tidigare chef inom Svenska kyrkan och han misstänks bland annat för sexuellt övergrepp mot en 14-årig pojke vid ett flertal tillfällen. Pojken var själv på plats i tingsrätten och berättade om händelserna.

Den misstänkte ska även ha haft över 2000 barnpornografiska bilder och nära 500 filmer på sin dator. Han ska också ha lämnat över flera av dessa till en annan person.

Enligt åtalet har den misstänkte mannen flera gånger även fotograferat och filmat nakna personer som befunnit sig i duschutrymmen i samband med olika idrottstävlingar.

– Den misstänkte har erkänt samtliga brott, säger Emma Berge.

Förhandlingen i Växjö tingsrätt hölls bakom stängda dörrar. Den tidigare kyrkochefen får sin dom den 21 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".