Region Kronoberg.
Region Kronoberg. Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Kronoberg

Regionen: Minst ett år innan BUP-kön kortas

Magnus Frithiof: Vi måste skapa arbetsro
1:41 min

Fler än 350 barn och ungdomar köade i somras för att få psykiatrihjälp hos BUP. Men det finns ingen snabb lösning på problemen, menar regionen.

Enligt de senaste siffrorna från Regionen Kronoberg står 351 barn och ungdomar i kö för att få en utredning, och det är mer än dubbelt så många som samma tid förra året.

Det faktum att många av barnen har stått i kö i mer än ett år är något Magnus Frithiof, chef för Region Kronobergs psykiatricentrum, inte är särskilt tillfreds med.

– Ja, vad ska man säga. Det vi kan göra är insatser i väntan på utredning och sedan jobbar vi med prioriteringar - men vi är ju inte nöjda med att ha så många barn i kö.

Vi kommer att jobba brett med detta.

Han menar att regionen kommer att jobba brett med frågan och att det gäller att skapa en arbetsro inom barn- och ungdomspsykiatrin för att kunna jobba strategiskt.

– Vi har även ett unikt läge i Kronoberg där vi jobbar nära socialtjänsten och skolorna, som inte kan lova någon snabb lösning.

När kommer problemet var löst, pratar vi om tio år, ett år eller kortare tid? 

– Ett år pratar vi absolut, men förmodligen något längre. Vi måste jobba uthålligt och hitta de bra lösningarna, säger Magnus Frithiof.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".