Kerstin Lenander på Kvinnojouren i Ljungby.
Kerstin Lenander på Kvinnojouren i Ljungby. Foto: Kvinnojouren.
Kronoberg

Våldsutsatta kvinnor fast i tillfälliga skyddsboenden

Kerstin Lenander: Kvinnorna lever i ett vakuum
1:28 min

För några år sedan bodde våldsutsatta kvinnor några veckor på tillfälliga skyddsboenden, men nu när det blivit allt svårare att få lägenhet kan det bli uppemot ett år i osäkerhet.

– Det här får många konsekvenser, man har kanske varit tvungen att lämna arbete och utbildning eller har barn i skolåldern som bor på jouren en tid och inte kan gå i skolan. Man tappar sitt sociala sammanhang och lever i ett vakuum, säger Kerstin Lenander på kvinnojouren Märta i Ljungby.

När kvinnor som flytt från våldsamma relationer väl är redo att lämna kvinnojourens skyddsboende har de ofta svårt att få tag på ett eget boende. I värsta fall tvingas de gå tillbaka till den som misshandlat dem eftersom de inte har någonstans att ta vägen.

Det bromsar ju upp för andra kvinnor som behöver komma.

Dessutom hindrar det andra kvinnor med skyddsbehov från att komma till, säger Kerstin Lenander.

– Det bromsar ju upp för andra kvinnor som behöver komma. Och kvinnor och barn hänvisas till vandrarhem eller hotell vilket är förödande i synnerhet för barnen.

Under förra året sa kvinnojouren Blenda i Växjö nej till 67 kvinnor som sökte skydd och kvinnojouren Märta i Ljungby sa nej till 33. Och Kerstin Lenander säger att kommunerna måste ta ett större ansvar.

– Det måste till ett bättre samarbete mellan kommuner när kvinnor tvingas flytta till andra orter. Och kommunerna måste ge förtur till bostad för kvinnor i den här situationen. Det finns redan, men det behövs fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".