Mäter skräp i Ljungby
1 av 2
Ebba Lejeby, utredningsingenjör på Ljungby kommun, har ansvarat för mätningen den här veckan. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Tre personer räknar skräp i Ljungby.
2 av 2
En pinne har satts ner på 140 slumpmässigt utvalda punkter. Sedan drar Ebba Lejeby och hennes kollegor ut ett två meter långt måttband och räknar skräpet som ligger inom området. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Ljungby

Fimpar och tuggummin räknas på Ljungbys gator

"Vi lägger för mycket pengar på att plocka upp andras skräp"
1:43 min

Den här veckan har Ljungby kommun undersökt hur mycket skräp det egentligen finns på gator och torg. Förhoppningen är att skräpmätningen på sikt ska göra stan renare.

– Det är väldigt mycket cigaretter och tuggummin. Man kanske inte ser dem på håll, men när man går nära så kan man se tio stycken på ett litet område, säger  Ebba Lejeby, utredningsingenjör på kommunen som ansvarar för mätningen.

På 140 slumpmässigt utvalda platser i centrala Ljungby har kommunen undersökt hur mycket skräp det ligger på gatorna. Mätningen kostar 24 000 kronor och görs i samarbete med Håll Sverige rent och SCB. 

– Syftet är att få en tydligare bild av hur mycket och vad för slags skräp som slängs. Då vet vi vad vi ska lägga våra resurser på i framtiden. 

Från och med i maj i år är det obligatoriskt för kommuner att ha en plan för hur man ska förebygga och begränsa just nedskräpningen. 

Nu ska Ljungby kommun sammanställa resultatet för att sedan sätta in lämpliga åtgärder. Enligt Ebba Lejeby kan det handla om att flytta eller byta ut papperskorgar, men också att försöka ändra attityden hos invånarna.

– Vill vi verkligen lägga så mycket pengar på att plocka upp andras skräp? För de pengarna hade vi till exempel kunnat bygga en lekplats eller något annat trevligt. Vi kanske få ge sådana morötter till våra medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".