Kaféägare.
Sven och Karin Jespersen jobbade som lärare i Köpenhamn innan de sadlade om till kaféägare. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
P4 Kronoberg 40 år

Sommarlyft för kaféer: "Ökar det mer får vi nästan inte plats"

Sven Jespersen: Naturen och lugnet drar mycket folk
1:35 min

Den här sommaren har varit ett uppsving för kaféer runt om i landet. På Sven och Karin Jespersens kafé i Stockhult har det varit stor tillströmning av gäster – trots att det ligger långt ute i skogen.

För 13 år sedan flyttade de från Köpenhamn till Stockhult i Markaryds kommun. I den röda stugan från 1850-talet driver de i dag ett kafé och en tebutik. 

– Det kommer mycket turister hit och vi har som allra mest att göra under somrarna. Vi har haft mycket hela dagarna, ökar det ännu mer så får vi nästan inte plats, säger Sven Jespersen. 

Det har varit ett uppsving för restaurangbranschen i sommar. Bäst har det gått för kaféer och konditorier där försäljningsvolymen ökade med nästan tolv procent i juli jämfört med samma månad i fjol. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. 

– Jag tror vädret har haft en viss påverkan. Folk åker inte till stranden när det är sämre väder och då måste man ju hitta på något annat. För många blir det en utflykt och fika istället.

Samtidigt märker Sven Jespersen att det har dykt upp många nya kaféer den senaste tiden och att det blir att viktigare att hitta en egen nisch för att locka gäster.

– Det gäller att vara unik. Vår styrka är nog att man kommer nära naturen och lugnet. Vi är ständigt uppkopplade nuförtiden men här kan man bara ta det lugnt.


 Hör Sven Jespersen berätta om flytten från Köpenhamn och deras danska specialitet i klippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".