Kronoberg

Efter polishoten: "Det är alarmerande siffror"

Polisförbundet: Det finns ett stort mörkertal
2:59 min

Efter att våld och hot mot poliser har ökat vill nu Polisförbundet se en lagändring. För att poliser ska få den upprättelse de förtjänar.

I somras publicerade Polisförbundet en enkät som visade att sju av tio poliser i landet upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren.

– Det är alarmerande att det är så pass höga siffror, säger Annifrid Johannesson, ordförande för Polisförbundet i södra Götaland. 

I Kronoberg har inte antalet anmälningar ökat men de upplever ändå att utsattheten har ökat.

– Jag vill nog påstå att det har ett visst mörkertal om hur den enskilde polismannen, om vi nu tar till exempel ett verbalt hot, huruvida de anmäler det eller inte, säger Annifrid Johannesson. 

Polisförbundet menar att människor kan dömas för våld och hot mot poliser men att det är undantagsfall att man får någon form av ersättning. Eftersom att det motiveras att det ska du tåla i ditt jobb.

– Om vi nu har ett rättsväsende som anser att det är helt okej att hota en polis, att det är helt okej att spotta på en polis, det är helt okej att utföra våld mot en polis, för där det blir det ingen ersättning för de ska på något vis tåla det.

Annifrid Johannesson menar att man måste se individen bakom. 

– Vi måste ha ett rättsväsende och ett samhälle som ger den enskilde polismannen det skydd de ändå ska ha. Vilket innebär att det krävs en lagändring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".