Stina Axbom, sekreterare i föreningen Spes sitter på en träbänk i ett skogsparti.
Stina Axbom, sekreterare i föreningen Spes, som jobbar för att förhindra självmord. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Kronoberg

"Du kan rädda ett liv genom en fråga"

Stina Axbom; Spes: "Vi får inte vara rädda, vi måste våga prata"
1:28 min

I dag är det den internationella suicidpreventiva dagen. I Växjö uppmärksammar den ideella föreningen Spes dagen med en ljusmanifestation vid Växjösjön.

– Det sker så många självmord att det är helt fruktansvärt. Vi får inte vara rädda för detta farliga och hemska, vi måste våga börja prata, säger Stina Axbom, sekreterare i Spes Kronoberg.

Stina Axbom drabbades av en tragedi för bara ett och ett halvt år sedan, då hennes son Richard tog livet av sig. Hon kände då att det var svårt att komma i kontakt med andra i samma situation och i januari i år var hon därför med och bildade Spes i Kronoberg.

Spes jobbar för att förhindra självmord, men också med att stödja närstående. Stina Axboms viktigaste råd för att försöka förhindra självmord är att våga fråga, om en kompis eller familjemedlem verkar må dåligt.

– Hur är det, hur tänker du egentligen? Du kan rädda ett liv genom den frågan. Visa att du bryr dig, säger Stina Axbom.

Kan jag hjälpa en enda person som lyssnar är det värt det.

Förutom en ljusmanifestation vid Växjösjön, så kommer Spes även att anordna en föreläsning med just Stina Axbom i Växjö domkyrka under söndagen.

– Jag kommer prata om min son Richard och vår familj. Jättemånga tycker att jag är stark som orkar föreläsa om det här, men kan jag hjälpa en enda person som lyssnar är det värt det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".