Erik Måneld stå roch gör smoothie vid en mixer
1 av 2
Erik Måneld gör smoothie av frukt som vi inte köper i butikerna. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
En skål med banan och händer som plockar med mat
2 av 2
Matsvinnsköket lagar till mat som donerats av livsmedelsbutiker Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Här tillagas maten som ingen vill köpa

Matsvinnskocken tipsar: Lite skruttig frukt är godast
1:39 min

För andra gången håller matsvinnsköket öppet på Växjös matmarknad. Där tillagas svinnvaror, alltså sånt som vi låter bli att köpa i butikerna.

Förra gången matsvinnsköket höll öppet serverades omkring 5 000 portioner på två dagar.

Med initiativet vill kocken Erik Måneld få upp diskussionen kring matsvinn och ett hållbart samhälle.

– Alla säger att de alltid väljer det med kort datum men när vi väl är i butiken och ska välja en mjölk då väljer vi oftast den som håller fem dagar längre. Det beteendet måste vi ändra, säger han.

Maten som tillagas under matmässans två dagar är sådant som livsmedelsbutiker i Växjö har donerat eftersom de har skönhetsfel eller ligger nära bäst före-datum.

Men frågar man Erik Måneld så kan ful frukt smaka bäst, även om man inte alltid tror det.

– Det är som att vi köper utställningsföremål hellre än mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".