Bildkollage. Till vänster man med keps och svart t-shirt som står inne på ett kebabställe. Till höger bild på händer som skär bort kebab från ett kebabhjul.
Amir Alizadeh säljer kebab i Växjö. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/Sveriges Radio och Tomas Oneborg/TT.
Växjö

Amir firar kebabens dag

Amir Alizadeh: I Sverige är det kallt och med gyroskebab känner man sig varm
2:46 min

I dag är det kebabens dag. En som har kebabkoll är Amir Alizadeh som driver ett kebabställe i centrala Växjö.

Amir Alizadeh är född i Iran och uppväxt i Dubai. Han kom till Sverige för tolv år sedan och berättar att det är flera skillnader mellan kebabrätterna i länderna. 

– I arabländer och Dubai säger man i stället shawarma och det består ofta av lamm eller kyckling. Här i Sverige finns till exempel shawarma och gyroskebab, säger han.

Men kebabpizza såg han första gången när han kom till Sverige.

– Men det smakar jättebra!, säger han.

Han berättar att kebabintresset i Sverige har ökat mycket sedan han kom hit för tolv år sedan och visst märks det av lite extra när det är kebabens dag.

– Det blir skillnad och de som inte provat kebab innan provar i dag.

Själv tycker han att han äter lite för mycket kebab och att såsen är jätteviktig.

– Om man serverar med olika typer av såser blir smaken helt olika. Och kryddorna är också jätteviktiga. Men om man tycker om kebab spelar det i och för sig ingen roll vilken sås och kryddor man använder – då äter man kebab ändå, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".