Pedagogen Eva Karlsson och föräldern Lotta Häggström vid Kojans uteförskola.
Pedagogen Eva Karlsson och föräldern Lotta Häggström vid Kojans uteförskola. Foto: Jocke Wallgren, P4 Kronoberg
Älmhult

Lottas dotter går på uteförskola: "Hon är aldrig sjuk"

Förälder: Inte ens tio vab-dagar på tre år
1:25 min

En färsk studie visar att långt från alla barn kommer ut i naturen. Vissa föräldrar väljer dock att ha sina barn på uteförskola. På kommunala förskolan Kojan i Älmhult spenderar barnen 85 procent av tiden utomhus.

Eva Karlsson är pedagog på Kojans uteförskola.

– Det ska alltid vara roligt att vara ute. Vi använder naturen som en lärmiljö. Mycket av det material man i vanliga fall har inne kan man också jobba med ute. Vi tänker matte när vi till exempel tittar på träd. Barnen jobbar med kroppen hela tiden också. En annan fördel är att ljudet inte studsar mot väggar som det gör när man är inomhus.

Lotta Häggström är förälder till Moa som går på Kojans uteförskola sedan tre år tillbaka.

– Vår dotter går här för att det här är den enda förskolan i Älmhult som tillför något som vi aldrig kan ge vår dotter. Vi kan aldrig ge henne så mycket utetid. Vi kan göra jättemånga pedagogiska aktiviteter hemma, men inte utetid i den mängden, säger Lotta Häggström.

Hur märks det att hon går på en uteförskola?

– På tre år har jag inte ens haft tio vab-dagar. Hon är aldrig sjuk. Hon har en fysik som jag tror man utvecklar på ett annat sätt. Hon har också en förståelse och kontakt för naturen som inte tror att andra barn har, säger Lotta Häggström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".