Magnus Fransson, vd på Allbohus
Magnus Fransson, vd på Allbohus. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Hyresgäster får oftare betala för slitage i bostaden

Magnus Fransson, vd Allbohus: "Vi ska vara så generösa som det går"
1:17 min

För många borrhål i väggarna, flottfläckar på tapeten eller en repig parkett. Hyresgäster får oftare betala hyresvärden för så kallat onormalt slitage i lägenheterna när de flyttar.

– Vi har större familjer i våra lägenheter idag. Ju fler som bor i en lägenhet, ju mer slitage blir det naturligtvis, säger Magnus Fransson, vd på Allbohus.

Det kan bli kostsamt att flytta från din lägenhet, om hyresvärden anser att du slitit mer än normalt på bostaden. En undersökning som P4 Kronoberg gjort bland kommunala bostadsbolag i länet visar att kostnader som debiteras utflyttade hyresgäster har ökat (se faktaruta).

Men vad är då egentligen onormalt slitage? Är femton borrhål okej, medan du får betala för sexton borrhål? Magnus Fransson menar att gränsdragningen inte är helt enkel. 

– Det är en svår fråga, en bedömning som är upp till besiktningsmannen på plats. Men vi har sagt att vi ska vara så generösa i vår tolkning som det går, säger han. 

Kan det inte vara så att ni bostadsbolag är hårdare än vad som krävs, då ni i så fall slipper betala för en omtapetsering till exempel?

– Nej, i grunden handlar det om en rättvisefråga. Om vi låter folk förstöra sina lägenheter blir det ju övriga hyresgäster som får betala, säger Magnus Fransson.

Så mycket kostar onormalt slitage

2014
Allbohus 323 000 kronor
Lessebohus 250 000 kronor
Älmhultsbostäder 95 000 kronor
Växjöbostäder 2 000 000 kronor*

2016
Allbohus 424 000 kronor
Lessebohus 645 000 kronor
Älmhultsbostäder 23 000 kronor
Växjöbostäder* 2 200 000 kronor

*I summan från Växjöbostäder ingår kostnad för förtida underhållsarbeten, oaktsamhet av hyresgäster, samt onormalt slitage inklusive värdeminskning på grund av avskrivningstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".