Växjö

Risk att vapen och knark smugglas in med drönare

1:50 min

Drönare som flyger in över rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö äventyrar patientsäkerheten. Det finns en oro att vapen ska smugglas in den vägen.

Trots att det är flygförbud över området flög drönare runt rättspsyk i Växjö så sent som i våras. Som läget är i dag kan en drönare ta sig in på de öppna utegårdarna där det inte finns tillräckligt med skydd, säger David Wirdelöv som är säkerhetsansvarig och biträdande verksamhetschef på rättspsyk i Växjö.

– I de små gårdarna, där det är säkerhetsklass 2, skulle man kunna råka ut för den typen av angrepp, säger han.

Och vad ställer det till med för problem?

– Insmuggling av farliga föremål i form av narkotika, elektronisk kommunikation och allra värst vapen. Det äventyrar arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger David Wirdelöv.

På vilket sätt?

– Patienter i den här miljön har tidigare visat en benägenhet att använda det här destruktivt och skulle också kunna äventyra samhällskyddet om det vill sig riktigt illa, säger David Wirdelöv.

Socialstyrelsen som utreder säkerheten runt posthanteringen bekräftar att risken med drönarna har framförts. Men att det är för tidigt att kommentera det i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista