Två tjejer står i en skolkorridor  med mobiltelefoner i händerna
1 av 2
Julia Petersson och Cornelia Johansson kommer använda nyheter och sociala medier för att förbereda sig inför valet nästa år. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Sara Fransson står i en korridor på Linnéúniversitetet
2 av 2
Sara Fransson, doktorand i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Kronoberg

Småpartierna förlorare när färre unga röstar

Sara Fransson, statsvetare: Yngre väljare mer radikala i sina politiska åsikter
1:21 min

Förstagångsväljarna i valet 2018 kommer att bli rejält färre än de var vid förra valet. Det kan slå mot partier på både vänster- och högerkanten.

– Det kan riskera att drabba sakfrågepartier och utmanarpartier, som Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller till viss del Liberalerna, säger Sara Fransson, doktorand i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Mindre årskullar är orsaken till att det är 1 500 färre förstagångsväljare i riksdagsvalet 2018 i Kronobergs län än det var 2014. I valen till landsting och kommun är förstagångsväljarna drygt 1 000 färre.

I hela landet är det över 100 000 färre unga än det var vid förra valet.

Cornelia Johansson, 18, får rösta nästa år. Att unga skulle vara mer radikala, tror hon däremot inte på.

– Jag tänker att många kanske väljer de lite större partierna om man inte är så insatt, man tänker att det är "safe" om så många röstar på dem, säger Cornelia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".