Här hittades den skadade mannen.
Här hittades den skadade mannen. Foto: Privat.
Växjö

Flera års fängelse för män som misshandlade tiggare

Emma Berge, åklagare, är nöjd med domen
0:39 min

De båda män som i våras rövade bort och misshandlade en 57-årig tiggare och sedan dumpade honom svårt skadad i skogen dömdes i dag till fängelse av Växjö tingsrätt.

Det var i våras som de båda männen rövade bort och misshandlade en tiggare för att sedan lämna honom i skogen mellan Furuby och Dädesjö. Skälet ska ha varit att mannen ville sluta tigga.

Männen döms för människorov och grov misshandel. 35-åringen får sex års fängelse medan 38-åringen döms till fem och ett halvt års fängelse.

Åklagare Emma Berge var nöjd med domen.

– Det är jag, med hänsyn till rubriceringen som tingsrätten gjort är straffet väl avvägt.

Men du yrkade på tio års fängelse för mordförsök?

– Försöksbrott är alltid svåra. Det handlar om att kunna visa uppsåt, och tingsrätten ansåg inte att det var styrkt att målsäganden varit fastbunden. Då blir det också svårt att visa att de haft uppsåt att döda. Jag har inte tagit ställning till om jag ska överklaga domen ännu, säger Emma Berge.

De båda männen ska betala totalt 90 000 kronor till den misshandlade tiggaren. De ska också utvisas till sitt hemland Bulgarien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".