Älmhult

Begränsat öppen socialjour i Älmhult

Ungefär var sjätte socialjour i Sverige har begränsade öppettider och Älmhult är en av de kommuner vars socialjourer inte är tillgängliga utanför kontorstid.

Totalt 18 procent av landets socialjourer saknar en jourverksamhet bemannad dygnet runt alla dagar, med personal som har socionomexamen.

Fredrik Hjulström, handläggare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), påpekar att kommunerna inte måste ha en socialjour, men behöver kunna hantera vissa typer av ärenden.

I mindre kommuner, där det kanske bara kommer ett eller ett par samtal i veckan, har man löst på det olika sätt.

– Där kan man hamna hos socialnämndens ordförande, som sedan tar ställning till om en socialarbetare måste kontaktas. Sovande jour förekommer också, säger Fredrik Hjulström till Nyhetsbyrån Siren.

Uppgifterna kommer från Kommun- och landstingsdatabasen Kolada och bygger på en enkät till kommunerna från Socialstyrelsen.

Uppvidinge saknade en socialjour öppen dygnet runt fram till i februari 2017 då kommunen ingick ett avtal med Värnamo kommun som nu förser Uppvidinge med social jour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".