Bill Skarsgård som Pennywise i Det. Foto: Warner Bros. Picture.
1 av 2
Bill Skarsgård som Pennywise i Det. Foto: Warner Bros. Pictures
Clownen Mike. Foto: Mike
2 av 2
Clownen Mike. Foto: Mike
Kronoberg

Clownerna protesterar: "Vi ska inte skrämma barn"

Sjukhusclownen Mike: Clowner är inte några monster
1:59 min

Sveriges sjukhusclowner rasar över nypremiären av filmen "Det" med skräckclownen Bill Skarsgård. Clownen Mike på Växjö lasarett vill att clowner ska stå för det goda och glada.

Den 13 september var det premiär för nyinspelningen av Stephen Kings rysare "Det", om psykopatclownen Pennywise som med huggtänder och sylvassa naglar ställer in mördarsiktet på små barn.

I USA har professionella clowner gått ut med en varning för filmen och även i Sverige protesterar sjukhus- och artistclowner i ett gemensamt uttalande.

Mikael "Mike" Lovested jobbar som sjukhusclown på bland annat lasarettet i Växjö. Han vill att clowner ska stå för det goda och glada och inte skrämma någon.

– Vi har gått ut med den här skrivelsen och bombarderat social media med glada bilder på oss själva för att få folk att förstå att clowner inte är några monster.

Barn ska inte bli rädda för clowner.

Mikael "Mike" Lovested tycker inte att det är överdrivet att protestera mot en filmfigur. När han hade föreställning på en förskola nyligen frågade ett barn om han är "en sådan där dum clown som mördar folk".

– Jag är en snäll clown, sade jag. Vi är inte clowner som skräms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".