Mats Eriksson från Växjö.
1 av 2
Växjöbon Mats Eriksson är kritisk till Aurora 17 och deltar i protesterna under lördagen. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Pressekreterare Försvarsmakten.
2 av 2
Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare. Foto: Försvarsmakten
Växjö

Från Växjö till Göteborg för att protestera

"Det här är otäckt och på gränsen till högförräderi"
1:54 min

I morse åkte ett 50-tal Växjöbor upp till Göteborg för att delta i protesterna mot militärövningen Aurora 17. Mats Eriksson menar att övningen riskerar att öka den militära spänningen.

I måndags inleddes den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Övningen har fått kritik från flera fredsorganisationer och partier och under lördagen anordnas en manifestation i Göteborg. 

– Jag vill ta ställning mot den här krigshetsen, säger Växjöbon Mats Eriksson.

Syftet med övning är att stärka det svenska försvarets förmåga att möta ett angrepp mot Sverige. Åtta andra länder är inbjudna att delta, bland annat USA och Frankrike.

Mats Eriksson menar att det här är ett sätt för Sverige att närma sig Nato.

– Det är klart att försvaret ska kunna öva, men det som gör mig arg är att rena Nato-styrkor bjuds in. De här styrkorna är i krig i andra delar av världen, och det är skarpt läge. 

Försvarsmakten menar att det inte handlar om någon Nato-övning och att det är nödvändigt att bjuda in andra länder för att genomföra övningen. 

– Vi har bjudit in enskilda länder för att kunna öva på att ge och ta emot stöd. Det är faktiskt inte Nato som organisation som är inbjuden. Det är en stor skillnad, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".