En kvinna med cykelhjälm på sig står vid ett gäng parkerade cyklar på en gågata
Mariette Funk tycker att det är viktigt att vara ett föredöme för sina barn. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Kronoberg

Fyra av tio barn struntar i cykelhjälmen

Daniel Qvarnström, NTF: Borde ligga på 100 procent
1:43 min

64 procent av alla barn under 15 år i Kronobergs län använder cykelhjälm. De siffrorna är alldeles för låga, enligt trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

– När vi pratar barn är det ju 0-15 år och då känner jag att det borde ligga upp mot 100 procent. Dit kommer vi ju aldrig nå men 64 procent är alldeles för lågt, säger Daniel Qvarnström, verksamhetschef för NTF Jönköping.

Med sina 64 procent ligger Kronobergs län på topp fem i landet när det gäller cykelhjälmsanvändandet bland barn, men siffrorna är alltså för låga enligt NTF.

Barn gör ju som vuxna.

Bland vuxna ser siffrorna betydligt sämre ut. Sjutton procent av de vuxna cyklisterna i länet använder hjälm.

– Barn gör ju som vuxna gör så kan vi få vuxna att använda hjälm så tror jag också barnen kommer använda hjälm i större utsträckning, säger Daniel Qvarnström.

Föräldern Mariette Funk har cykelhjälm – just för att vara ett föredöme för barnen.

– Det gick jättebra tills de började högstadiet. Sen var det inte coolt att ha cykelhjälm längre så då försvann den. Jag hoppas den kommer tillbaka, säger Mariette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".