En kvinna i randig tröja, kort blont hår och glasögon står framför en vägg med Sveriges radio-logga.
Carina Olsson, ordförande i Bröstcancerföreningen Viktoria i Kronoberg. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Kronoberg

Bröstcancerföreningen om väntetiden: "Det är inte försvarbart"

Carina Olsson, Bröstcancerföreningen Viktoria: Jag tänker på alla som drabbats
1:32 min

Problem med det nya röntgensystemet har gjort att tiden mellan mammografiundersökningarna har ökat. Något som gör Carina Olsson från Bröstcancerföreningen Viktoria frustrerad.

– När inte någonting fungerar måste man ta hjälp på andra ställen där de har fungerande röntgen. Visst det kostar pengar, men kvinnan och livet är mer värt än pengar, säger Carina Olsson.

Målet är att intervallen mellan mammografiundersökningarna ska vara 20 månader, men med det nya röntgensystemet ökade det till över 30 månader.

–  Det kan bli förödande. Vid 20 månader är det kanske en liten knöl som man lätt kan plocka bort medan det vid 30 månader har spridit sig. Då följer större och fler operationer, säger hon. 

Andelen kvinnor i Kronoberg med nyupptäckt cancer där cancern spridit sig till lymfkörtlarna har ökat sedan förra hösten. Något som kan hänga ihop med de längre väntetiderna.

– Jag tänker på alla som drabbats. Det är inte försvarbart, säger Carina Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".