Kollage. Till vänster man i vitt hår och slips som står framför en radiomick. Till höger man med glasögon som ler stort.
Bo Frank (M) och Lennart Värmby (V). Foto: Peje Johansson och Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Bo Frank om Värmby: "Han var länets färgstarkaste politiker"

Bo Frank: Nu blir det extremt mycket tråkigare
3:24 min

Rejäl, humoristisk och äkta. Så beskriver Växjös borgmästare Bo Frank (M) sin vän och politiska rival Lennart Värmby (V).

Vänsterpolitikern Lennart Värmby avled i söndags efter en längre tids sjukdom. Han var bland annat engagerad i kommunpolitiken i Växjö under 30 år och i regionpolitiken under de senaste åren.

Bo Frank, moderat borgmästare i Växjö, minns sin vän och kollega över partigränsen som en färgstark och äkta politiker.

– Det låter kanske lite besynnerligt men Lennart var ju en av få som bjöd en på riktigt motstånd. Han var ju oerhört skicklig i debatten och få kunde mäta med sig med hans sätt att debattera. Samtidigt hade han alltid glimten i ögat.

Han var Växjö och länets färgstarkaste politiker de senaste 40 åren. Rejäl och äkta.

Men Frank och Värmbys vägar korsades inte bara under sammanträden. De har också bestigit berg tillsammans på Gran Canaria.

– Vi var överens om ganska mycket egentligen, för ingen av oss läste något partiprogram utan var lite frifräsare. Vi fann varandra och kunde diskutera utanför ramarna.

– Men det var alltid kul att munhuggas med honom om musik. Lennart var ju Elvisfantast och det påpekade han nästan varje gång vi träffades.

Vad kommer du sakna mest?

– Det mest påtagliga framöver blir ju att regionfullmäktige blir extremt mycket tråkigare utan Lennart. Han var en stämningshöjare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".